Vesterhavet

Den jyske vestkyst – et besøg du aldrig vil fortryde!

Rejser

“Du kan tage pigen ud af Vestkysten – men ikke Vestkysten ud af pigen.”

Med bopæl i Odense men med oprindelse og opvækst i Esbjerg er dette citat nok meget passende. Særligt fordi min kærlighed fortsat er at finde på min højtelskede Jyske Vestkyst.

Jeg har altid elsket at spadsere turer langs den jyske vestkyst. Det har altid været et nemt valg, da kystlinjen nærmest var min nabo – og stranden ofte blev samlingsstedet for mig og mine jævnaldrende. Gerne en sommeraften. Jeg har altid holdt umanerligt meget af stedet, men måske aldrig forstået hvor taknemmelig, jeg egentlig burde være for det.

Før jeg flyttede til Fyn.

Med alt respekt og kærlighed til Fyn – som jeg i øvrigt er meget glad for at bo på – er strandene og kystlinjerne ikke det samme her. Bevares, de er her og de er flotte. Men med kendskab til klitter, til kilometerbrede sandstrande og muligheden for ikke at ligge side om side med ens, i øvrigt ukendte og ufrivillige, strand-nabo og nærmest dele solcreme og parasol-skygge, trækker den jyske vestkyst virkelig op ad i dette regnestykke.

Den jyske vestkyst vil altid have en kæmpe plads i mit hjerte, og jeg kan ikke gentage nok, hvor meget jeg anbefaler at besøge kystlinjen. Er du glad for at sejle, kan du bl.a. leje kanoer og kajakker. Desuden findes der gode muligheder for surfing – blandt andet i Esbjerg, som jeg nu vil fortælle mere om.

For langs kyststrækningen findes desuden mange hyggelige og dejlige byer; min favorit er Esbjerg. Min fødeby og min hjemby. Faktisk også min yndlingsby. Byen der har alt fra et hyggeligt og levende byliv, Danmarks flotteste fodboldsstadion, et vindende og storspillende håndboldhold, en stærk sportstradition og et behageligt og dejligt vestjysk sind, der unægteligt rummer venlighed og humor. Og så med kysten i baghaven.

Desuden findes der flot arkitektur i byen, der er én af de nyeste i Danmark. Værd at besøge er desuden også skulpturerne “Mennesker ved havet” (også kendt som de fire, hvide mænd) der spejder udover havet. Er du på disse kanter kan du med fordel også aflægge “Fiskeri- og Søfartsmuseet” et besøg, disse har nemlig beliggenhed lige overfor skulpturerne – og alt er centreret omkring havet og Vestkysten.

Hvis du vil se ældre arkitektur

Så er Ribe det ideelle valg. Cirka 30 kilometer fra Esbjerg og 10 kilometer fra kysten, findes Danmarks ældste by, som desuden er kåret som Europas smukkeste, mindre by tilbage i 2014. Byen er utrolig hyggelig og Domkirken er bestemt et besøg værd. Byens historie gør den til et attraktivt valg – hvorfor jeg anbefaler, at du også aflægger Ribe et mindre visit, når du er på den jyske vestkyst.